Energieneutraal verbouwen. Hoe doe je dat?

Bij een energieneutraal huis wek je zelf de energie op die je nodig hebt om het huis te verwarmen, de ventilatie en huishoudelijke apparaten. Deze duurzame manier van wonen levert veel voordelen op. Zo betaal je geen enkele euro aan energiebedrijven, ben je van niemand afhankelijk en neemt de waarde van je huis toe. Bovendien lever je een goede bijdrage aan het verduurzamen van deze wereld, zodat ook de volgende generaties van deze aardbol kunnen genieten. Een bestaand huis ombouwen tot energieneutraal, hoe werkt dat precies? En welke stappen dien je te ondernemen?

Het verduurzamen van je woning

Bij het verduurzamen van je woning kun je verschillende stappen ondernemen. Denk aan het aanschaffen van energiezuinige apparaten, het isoleren van je huis, de juiste leidingen laten aanleggen en het verwarmingssysteem aanpassen. Bij isolatie denk je aan het isoleren van de vloer, de gevel en het dak. Voor de meeste mensen onder ons, die met een budget werken, is het bijna onmogelijk om je huis in een keer energieneutraal te maken. In dit geval is het interessanter om alles stap voor stap te doen. Eventueel is het een goed idee om een adviseur langs te laten komen die je advies geeft over welke stappen je moet ondernemen. Het is belangrijk dat je van te voren een plan maakt, zodat de benodigde tijd en geld alleen in dingen worden gestoken die echt het verschil gaan maken. 

Sedum dak laten aanleggen

Een sedumdak ziet er niet alleen goed uit, het helpt je ook nog eens met energie besparen. Planten worden op het dak geplaatst waardoor de afvoer van water geleidelijk verloopt. Hiermee voorkom je wateroverlast en waterschade. Bij een sedum dak kun je zelf de planten uitkiezen, de meeste planten zijn eenvoudig te onderhouden en daarbij gaan sedumplanten jaren mee. Maar wat hebben sedumplanten met een energieneutraal huis te maken? Heel simpel, een sedumdak zorgt voor een betere isolatie, waardoor lucht van buitenaf niet zomaar binnen kan komen. Sedumdak zelf installeren doe je hier. 

Hoe zelf energie opwekken?

Er zijn verschillende manieren om energie op te wekken, waarbij je keuze hebt uit zonnepanelen, een zonneboiler en het kopen van een deel van een coöperatieve windmolen. De investering van zonnepanelen verdient zichzelf binnen 7 jaar terug. Een zonneboiler wordt gebruikt om water mee op te warmen voor kraan – en douchewater. Het gedeeltelijk kopen van een windmolen is een flinke investering en voor consumenten niet altijd even gunstig.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php